Dane teleadresowe Urzędu Miasta

09.02.2012

14:04

Anna

URZĄD MIASTA
07-300 Ostrów Mazowiecka
ul. 3 Maja 66

Centrala 29 679 54 50
Tel. sekretariat 29 679 54 55 lub 56
Fax. 29 679 54 22

e-mail: poczta@ostrowmaz.pl

czytaj więcej »mehr »????? ?????? »

Aktualności

Podsumowanie konsultacji społecznych

30.06.201410:06

Katarzyna

"ŻYWIENIE DZIECI W SZKOŁACH"

 

Podsumowanie konsultacji społecznych „ŻYWIENIE DZIECI W SZKOŁACH”

 

 

 

Na terenie powiatu ostrowskiego zakończyły się, trwające od 15 maja do 1 czerwca 2014 roku konsultacje społeczne na temat żywienia dzieci w szkołach. Konsultacje w formie ankiet to kolejne działanie, realizowane na terenie powiatu, przez Społeczny Instytut Ekologiczny w ramach programu „Sieć wsparcia partycypacji kobiet na obszarach wiejskich”.Celem konsultacji było zbadanie oczekiwań i opinii mieszkańców w zakresie rozwiązań żywieniowych w placówkach szkolnych.
 
Efektem przeprowadzonego działania okazało się nie tylko zebranie informacji. Ogromne zainteresowanie i burzliwy odzew zarówno ze strony rodziców jak i nauczycieli sprowodował, że uczestniczki projektu zadecydowały o powołaniu ogólnopowiatowego stowarzyszenia o nazwie „Rzepa,.” Celem stowarzyszenia będzie wprowadzenie do szkół całego powiatu ostrowskiego, zdrowej i ekologicznej żywności, produkowanej przez lokalnych rolników.
 
Na 10 lipca zaplanowano pierwsze spotkanie organizacyjne, którego celem będzie wypracowanie statutu stowarzyszenia. Rodzice, nauczycie, rolnicy i wszyscy zainteresowani współpracą oraz działaniami stowarzyszenia mogą kontaktować się w tej sprawie z jedną z inicjatorek „Rzepy”- Jadwigą Farat z Wąsewa tel 509 101 075
 
 
Przeprowadzone konsultacje pokazały, że mieszkańcy powiatu żywo interesują się żywieniem dzieci w szkole a zdrowe, ekologiczne jedzenie to temat bliski wielu sercom. W badaniu wzięło udział 1108 osób, głównie rodziców uczniów szkół podstawowych i gimnazjów z następujących gmin: Andrzejewo, Boguty –Pianki, Brok, Małkinia, Ostrów Mazowiecka, Wąsewo i Zaręby Kościelne oraz z miasta Ostrów Mazowiecka.
 
Na pytanie 1 „Czy w szkole, w której uczy się Pani/ Pana dziecko,
jest stołówka?”
TAK odpowiedziało 876 respondentów (co stanowi 79,06% badanych).
NIE odpowiedziało 224 respondentów (co stanowi 20,02% badanych).
 
 
Na pytanie 2 „Czy uważa Pani/ Pan, że stołówka w szkole jest potrzebna?”
TAK odpowiedziało 1070 respondentów (co stanowi 96,57% badanych).
NIE odpowiedziało 33 respondentów (co stanowi 2,98% badanych).
 
 
Na pytanie 3 „Czy Pani/ Pana zdaniem posiłki w stołówce powinny
być przygotowywane ze świeżych’ lokalnych produktów?”
TAK odpowiedziało 1080 respondentów (co stanowi 97,47% badanych).
NIE odpowiedziało 16 respondentów (co stanowi 1,44% badanych).
 
 
Na pytanie 4 „Czy Pani/ Pana zdaniem szkolne posiłki powinny
być przygotowywane przez firmy cateringowe?”
TAK odpowiedziało 164 respondentów (co stanowi 14,8% badanych).
NIE odpowiedziało 914 respondentów (co stanowi 82,49% badanych).
 
 
Na pytanie 5 „Jeżeli w szkole nie ma stołówki lub dziecko nie korzysta
z niej – posiłek dziecka w szkole to:”
 
Kanapka przygotowana w domu
TAK odpowiedziało 982 respondentów (co stanowi 88,63% badanych).
NIE odpowiedziało 18 respondentów (co stanowi 1,62% badanych).
 
Słodycze lub chipsy
TAK odpowiedziało 115  respondentów (co stanowi 10,38% badanych).
NIE odpowiedziało 530 respondentów (co stanowi 47,83% badanych).
 
Sok owocowy lub warzywny
TAK odpowiedziało 703 respondentów (co stanowi 63,44% badanych).
NIE odpowiedziało 108 respondentów (co stanowi 9,75% badanych).
 
Napój gazowany
TAK odpowiedziało 112 respondentów (co stanowi 10,11% badanych).
NIE odpowiedziało 521 respondentów (co stanowi 47,02% badanych).
 
Owoce sezonowe: jabłko, gruszka, śliwki itp.
TAK odpowiedziało 714 respondentów ( co stanowi 64,44% badanych).
NIE odpowiedziało 107 respondentów (co stanowi 9,66% badanych).
 
Owoce importowane: pomarańcza, banan, mandarynka itp.
TAK odpowiedziało 412 respondentów (co stanowi 37,18% badanych).
NIE odpowiedziało 258 respondentów (co stanowi 23,29% badanych).
 
Mleko lub przetwory mleczne
TAK odpowiedziało 519 respondentów (co stanowi 46,84% badanych).
NIE odpowiedziało 209 respondentów (co stanowi 18,86% badanych).
 
Na pytanie 6 „Czy w szkole jest sklepik?”
TAK odpowiedziało 711 respondentów (co stanowi 64,17% badanych).
NIE odpowiedziało 349 respondentów (co stanowi 31,5% badanych).
 
 
Na pytanie 7 „Czy w sklepiku są sprzedawane: chipsy, batoniki i inne słodycze oraz napoje gazowane?”
TAK odpowiedziało 678 respondentów (co stanowi 61,19% badanych).
NIE odpowiedziało 306 respondentów (co stanowi 27,62% badanych).
 
 
Na pytanie 8 „Czy Pani/ Pana zdaniem takie produkty jak chipsy, batoniki, napoje gazowane i energetyzujące powinny być dostępne w szkolnym sklepiku?”
TAK odpowiedziało 121 respondentów (co stanowi 10,92% badanych).
NIE odpowiedziało 939 respondentów (co stanowi 84,75% badanych).
 
 
Na pytanie 9 „Czy Pani/ Pana zdaniem w sklepiku szkolnym tzw. śmieciowe jedzenie takie jak chipsy, batoniki, itp., powinno się zastąpić zdrowszym jedzeniem (np. owoce, świeże kanapki, produkty ekologiczne) ?”
TAK odpowiedziało 951 respondentów (co stanowi 85,83% badanych).
NIE odpowiedziało 120 respondentów ( co stanowi 10,83% badanych).
 
 
 Na pytanie 10 „Czy był/a by Pan/ Pani skłonny/a zapłacić drożej za obiady szkolne przygotowywane z produktów ekologicznych?”
TAK odpowiedziało 876 respondentów (co stanowi 79,06% badanych).
NIE odpowiedziało 183 respondentów (co stanowi 16,52% badanych).
 
 
 Na pytanie 11 „Jeśli był/a by Pan/ Pani skłonny/a zapłacić więcej za obiady szkolne przygotowywane z produktów ekologicznych, to byłoby to więcej o”
 
5%
TAK odpowiedziało 378 respondentów (co stanowi 34,12% badanych).
 
10%
TAK odpowiedziało 380 respondentów (co stanowi 34,3% badanych).
 
20%
TAK odpowiedziało 110 respondentów (co stanowi 9,93% badanych).
 
więcej
TAK odpowiedziało 21 respondentów (co stanowi 1,9% badanych).
 
Na pytanie 12 „Czy Pani/ Pana zdaniem można byłoby coś zmienić
w żywieniu dzieci w szkole, jeśli ta, to co?”
respondenci odpowiedzieli następująco:
- Otworzyć stołówki w szkołach, gdzie będą na miejscu gotowane obiady.
- Sprzedawać w sklepiku kanapki z sałatą i świeżymi warzywami.
- W szkole powinna być możliwość zjedzenia śniadania, ponieważ uczniowie nie zawsze zdążą zjeść w domu.
- Aby w jadłospisie stołówek nie powtarzały się posiłki i były bardziej urozmaicone.
- Więcej owoców i warzyw w jadłospisie szkolnym.
- Niech dzieci jedzą słodycze, ale w odpowiedniej ilości.
- W sklepiku powinny być owoce, świeże soki owocowo – warzywne, serki, jogurty, a nawet suszone owoce (morele, rodzynki, orzechy), a nie same słodycze.
- Mniej niezdrowej żywności typu żelki, napoje gazowane, chipsy itp.
- Usunąć ze sklepiku słodycze, napoje gazowane, lody, chipsy itp.
- Przygotowywać posiłki chętnie zjadane przez dzieci np. osobiście moje dziecko nie lubi ryżu i gulaszu.
- Obiady szkolne są zdrowe i smaczne.
- Zakaz jedzenia chipsów i batoników, tylko zdrowe jedzenie.
- Wycofać ze sklepików śmieciowe jedzenie.
- Mniej soli, zupy bez „Vegety” i kostek rosołowych.
- Zamiast słodkich gazowanych napojów powinna być niegazowana woda mineralna.
- Unikać zapiekanek i słodkich bułek.
- Proponować dzieciom surówki i soki ze świeżych owoców, żeby zachęcić je do większego spożycia owoców i warzyw, nie zawsze da się to zrobić w domu, a w grupie rówieśniczej dzieci chętniej po nie sięgną.
- Edukacja na temat otyłości i jej skutków dla zdrowia i życia.
- Owoce i warzywa powinny być dla wszystkich uczniów, a nie tylko w klasach młodszych szkoły podstawowej.
- Mniej cukru i słodzonych produktów.
- W okresie zimowym wprowadzić szklankę ciepłego mleka lub kakao z bułką.
- Osoby wybierające firmy cateringowe powinny zwrócić uwagę nie tylko na to, że obiady są tanie, ale również, czy są dobrej jakości.
- Firmy cateringowe znacznie obniżyły jakość przygotowywanych potraw.
- Ad. 10 – 11 – pod warunkiem, że byłoby to produkty z terenu powiatu ostrowskiego od lokalnych producentów, a nie dużych koncernów lub krajowych wielohektarowych upraw, gdyż w tym przypadku w ekologiczność nie wierzę.
- Można zaangażować osoby publiczne w akcje promowania zdrowego żywienia w szkołach.
- Wprowadzić automaty z wodą mineralną.
 
 
WNIOSKI Z KONSULTACJI
 
♦ badanie wykazało, że większość ankietowanych (rodziców) chciałaby, aby posiłki byłyby przygotowywane na miejscu, w szkolnej stołówce. Firmy cateringowe, które przywożą obiady dostarczają je niekiedy z bardzo daleka przez co nie zawsze są to posiłki ciepłe.
 
♦ Prawie wszyscy ankietowani stwierdzili, że posiłki w stołówce powinny być przygotowywane ze świeżych, lokalnych produktów.
 
♦ Z badania wynika, że oprócz obiadu w szkole dzieci zjadają głównie kanapki przygotowane
w domu i owoce sezonowe oraz piją soki owocowe.
 
♦ Rodzice nie chcą, aby w sklepikach szkolnych sprzedawane były chipsy, batoniki, napoje gazowane i energetyzujące. Tymczasem w większości sklepików są one dostępne dla dzieci w każdej chwili. Ankietowani postulują, aby tzw. śmieciowe jedzenie zastąpić zdrowszym, ekologicznym pożywieniem.
 
♦ Ankietowani w większości są skłonni ( prawie 80% ankietowanych) zapłacić więcej (5 – 10%, a nawet więcej) za obiady szkolne przygotowywane z produktów ekologicznych.